Klima

Sådan arbejder Skovgården med klima

Skovgårdens klimahave projekt


Mere biodiversitet i børnehøjde

Kort om Klimahave projektet, iværksat i alle Vejle Kommunes institutioner

I Børne & Ungeforvaltningens nye klimahandleplan er der fokus på, hvordan børn og unge kan være med til at forme en bæredygtig fremtid – både i forhold til klima og biodiversitet.
Et af indsatsområderne er, at ALLE skoler og institutioner udpeger områder, der skal omlægges med henblik på at øge biodiversiteten lokalt.
Ved at institutioner og skoler bliver eksemplariske cases, støttes børn og unge i rollen som ambassadører for biodiversiteten. De kan selv være med til at gøre en aktiv forskel i mange, mange år fremad og samtidig aktuelt inspirere deres forældre og bedsteforældre derhjemme til at forstå nødvendigheden i forandringen.
Projektet retter sig mod vores mange tusinde børn og unge samt lærere og personale på Vejle Kommunes godt 80 daginstitutioner og skoler. Der er godt 11.000 skolebørn og 6.700 børn i institutioner i Vejle Kommune. Dertil kommer omkring 2.000 lærere, pædagoger og øvrigt personale.

Indsatser

  • I alle institutioner og skolers handleplaner beskrives lokale indsatser vedrørende etablering af biodiversitetsområder såvel som visioner for brug og integration heraf i læringsforløb.
  • Børn og unge deltager i etablering og drift af institutionens og skolens biodiversitetshaver og opnår gennem læring i praksis handlekompetence og øget indsigt i biodiversitet, herunder kendskab til egnskarakteristiske samt generelt truede plante- og dyrearter.
  • Biodiversitetshaverne tænkes ind i det pædagogiske læringsmiljø, og indgår som læringsrum og i læringsforløb på tværs af fag og faglige kontekster.
  • Børn & Unge etablerer samarbejde med Teknik & Miljø samt andre relevante parter med henblik på videndeling, faglig sparring og understøttelse af konkrete initiativer.
  • Institutioner og skolers tekniske servicepersonale erhverver kompetencer i forhold til etablering og drift af biodiversitetshaverne.

Sådan arbejder vi med biodiversitet i børnehøjde i Skovgården

I Skovgården har vi en lang tradition for at tage børnene med ud at opleve naturen, og er heldige at have en dejlig skov tæt på, som vi ofte går på opdagelse i. Derudover inviterer vi også naturen helt tæt på igennem forskellige konkrete fysiske tiltag på legepladsen og i vores kolonihave. Det drejer sig både om at vi giver plads til brændenælder i nogle områder, lader græsset gro vildt, har etableret kvashegn og lavet insekthoteller m.m.

Alle disse tiltag er med til at skabe levesteder og fødekilder til vores trængte insekter og fugle m.m. og samtidig får vi også naturen helt tæt på børnene, så børnene kan gå på opdagelse i naturen, bare ved at komme ud på legepladsen. Vi indretter naturlige læringsrum og giver plads til mere biodiversitet i vore fysiske læringsmiljøer på legepladsen og i kolonihaven.
Ud over de konkrete fysiske tiltag for at få mere natur og biodiversitet på vores egne områder, så laver vi også regelmæssigt pædagogiske forløb med forskellige temaer om naturen, som inspirerer og udvikler børnenes forståelse for natur og naturfænomener. Eksempler herpå er bl.a. forløb om at finde spor (fx fodspor og afføring fra forskellige dyr), krible krable temaer, haletudse emne, vandtema og mange andre.


Visioner for endnu mere biodiversitet i børnehøjde i fremtiden

Vi har udvalgt en medarbejder i huset som tovholder på vores klimahaveprojekt, og har bl.a. haft emnet oppe på personalemøder, hvor vi har diskuteret emnet, herunder både nuværende indsatser og ideer til fremtidig udvikling.
Skovgården arbejder løbende videre med både pædagogiske temaer om biodiversitet og konkrete fysiske tiltag der inviterer mere natur ind på vores legeplads og i kolonihaven.

Links til relevante sider med inspiration og mere viden om Klimahaveprojektet: